+31(0)515 412853 info@glashandelsneek.nl

Luchtdichtere woningen en gebouwen, zonder dat ze tochten. Meer isoleren, minder hoge luchtsnelheden in huizen; minister Ollongren heeft de flink bekritiseerde norm voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) aangepast. De opvolger van de epc gaat per 1 juli 2020 in, mits alles nu wel voorspoedig verloopt.

De een vindt ze te zwaar, de ander realistisch en weer een ander onvoldoende streng: de nieuwe normen voor goed geïsoleerde, energiezuinige nieuwbouw, de BENG, deed al behoorlijk wat stof opwaaien. Maar het is niet voor niets. Alle nieuwe gebouwen in de Europese Unie moeten vanaf volgend jaar bijna energieneutraal zijn.

Minister Ollongren ging aan de slag met een norm, maar haar eerste poging werd niet door iedereen enthousiast ontvangen.Onlangs werd bovendien duidelijk dat de gewenste invoerdatum van 1 juli 2020 niet langer haalbaar is.

Isolatielobby

De minister heeft geluisterd naar de kritiek van vooral de isolatielobby. Op aandringen van verschillende partijen maakt ze de BENG 1 eis (energiebehoefte van een gebouw) strenger. Voor de meeste tussenwoningen gaat die eis van 70 naar 55 kWh/m² per jaar.

De wijzigingen van de minister hebben ook gevolgen voor de meeste woongebouwen, voor sommige hoek- en twee-onder-een-kapwoningen en voor een beperkt deel van de vrijstaande woningen.

De BENG 1 eis kan worden behaald met een goede schilisolatie, goede luchtdichtheid, triple glas en een gunstige oriëntatie van gebouwen ten opzichte van de zon.

 

bron: cobouw.nl

lees meer……….